Ενημέρωση σχετικά με την THOMAS COOK

Η κατάρρευση της εταιρείας THOMAS COOK, που αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς σε παγκόσμια κλίμακα, με τζίρο 10 δισ. ευρώ απασχολώντας άνω των 20.000 υπαλλήλων σε 90 χώρες, προκάλεσε ένα μεγάλο ρήγμα στη βιομηχανία του τουρισμού. Η παρουσία της Thomas Cook στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς διακινούσε πάνω από 3 εκατ. τουρίστες τον χρόνο, μέσα από συνεργασίες με 459 ξενοδοχεία σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ είχε κάτω από την ομπρέλα της 48 ξενοδοχεία (δικής της ιδιοκτησίας ή μέσω franchise).

Μετά την είδηση για τη χρεωκοπία της THOMAS COOK, γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση αλλά και τους εμπλεκόμενους στην τουριστική αλυσίδα (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις προμηθειών κ.α.) να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ελληνική τουριστική αγορά.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έρχονται από έρευνα που έχει διενεργηθεί από το Επιμελητήριο Ξενοδόχων με ερωτηματολόγια που απηύθυνε στα μέλη του οι υπό εκκαθάριση  οφειλές προς τα ξενοδοχεία υπερβαίνουν τα 315 εκατ. ευρώ. Είναι αναμενόμενο ότι η δυσχερής θέση στην οποία βρέθηκαν οι ξενοδόχοι θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν τον κλάδο των ξενοδοχείων με αγαθά, υλικά, υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας κλάδου των κατασκευών.

Αντίστοιχα σημαντικές, αν και όχι τόσο άμεσες χρονικά, θα είναι οι επιπτώσεις από τις ακυρώσεις των συμβολαίων που έχει ήδη συνάψει η THOMAS COOK με τα ξενοδοχεία για την επόμενη τουριστική περίοδο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στα αναμενόμενα έσοδα των ξενοδοχείων για το 2020 που θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις του κλάδου, στην προσπάθεια τους να αναπληρώσουν τις χαμένες κρατήσεις, να προσφέρουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές στους ανταγωνιστές της Thomas Cook που θα προστρέξουν να καλύψουν το κενό. Κατά συνέπεια αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις σ΄ όλη την αλυσίδα της παροχής υπηρεσιών και αγαθών του τουριστικού κλάδου με κραδασμούς που θα είναι έντονοι και το έτος 2020.

Η εταιρία μας θεωρεί την υποχρέωση της να παράσχει συνεχή, έγκυρη πληροφόρηση προς τους  συνεργάτες της, καθώς είναι γεγονός ότι στις περιπτώσεις χρεωκοπίας οργανισμών του μεγέθους της Τhomas Cook, αυτό που συνήθως κυκλοφορεί ως πληροφόρηση στην αγορά είναι για ευνόητους λόγους, πολύ μικρότερο σε σχέση με την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Επομένως δεν ενδείκνυται οποιοσδήποτε εφησυχασμός. Φαινόμενα ντόμινο δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της πρωτοβουλίας ενημέρωσης, θέλουμε να επικοινωνήσουμε προς όλους τους συνεργάτες και φίλους μας να μην διστάσουν να έρθουν σε επαφή με την εταιρία, συγκεκριμένα με το τμήμα «Οικονομικών & Ελέγχου πιστώσεων» για επιπλέον ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που βασίζονται στην εμπειρία μας από τον χειρισμό κρίσεων του χαρακτήρα αυτού .

Θα είναι χαρά μας να καταφέρουμε να σας βοηθήσουμε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο: 210 2831804 & στο email: gr.marketing@saint-gobain.com

Για επικοινωνία με το Tμήμα Oικονομικών: τηλ: 210 2831804, email: Creditcontrol.sgh@saint-gobain.com

 

Saint-Gobain Hellas

Κλεισούρας 5 -14452 Μεταμόρφωση Αττικής - τηλ. 210 2831804

www.saint-gobain.gr