Δράση για τη Βιωσιμότητα

Δράση για τη Βιωσιμότητα

Το πρόγραμμα "Δράση για τη Βιωσιμότητα" στοχεύει στο να στηρίξει κάθε εργαζόμενο του ομίλου της Saint-Gobain να αναλάβει δράση τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, ενθαρρύνοντάς τους να προωθούν έργα & ενέργειες που κάνουν τη διαφορά.

Το πρόγραμμα "Δράση για τη Βιωσιμότητα" εισήχθη για πρώτη φορά στη Γαλλία και απέκτησε γρήγορα υποστήριξη σε τέσσερις κύριους τομείς - Bιώσιμα Έργα, Πράσινη Κινητικότητα, Καινοτομία στην Ενέργεια, Διαφορετικότητα και αποδοχή - προτρέποντας τους συμμετέχοντες να προτείνουν ιδέες που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας εταιρείας που είναι όλο και περισσότερο ανοιχτή, που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον της και εναρμονίζεται περισσότερο με τις σημαντικές κοινωνικές αλλαγές.  Αυτές οι ιδέες αξιολογούνται και επιλέγονται από μια επιτροπή και στη συνέχεια υλοποιούνται με τη βοήθεια ειδικής χρηματοδότησης που διατίθεται για το σκοπό αυτό. 

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, το πρόγραμμα έχει σταδιακά διευρυνθεί και σε άλλες περιοχές. Το 2022, αρκετές χώρες στη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική υλοποίησαν το πρόγραμμα 'Δράση για τη Βιωσιμότητα' (Act Sustainably), ξεκινώντας από το θέμα των Βιώσιμων Έργων.
Επίσης, το 2023 ο όμιλος της Saint-Gobain για να συμβάλλει επιπρόσθετα στη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος 'Δράση για τη Βιωσιμότητα' σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, προσέθεσε ένα δεύτερο θέμα το οποίο επιλέγεται ατομικά από κάθε χώρα. Έτσι, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Ισπανία έχουν αποφασίσει να επικεντρωθούν στην Διαφορετικότητα και αποδοχή. Η Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), το Ομάν, το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Αραβικά Εμιράτα έχουν δώσει προτεραιότητα στην Πράσινη Κινητικότητα, ενώ η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία έχουν επιλέξει την Καινοτομία στην Ενέργεια. 

Η κίνηση αυτή διαδόθηκε επίσης στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου εννέα χώρες (Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ) εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2021.  Συγκεκριμένα, έχουν επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος Bιώσιμα Έργα και λαμβάνουν πρωτοβουλίες σε τρεις κύριους τομείς: μείωση των εκπομπών CO2, υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας και μείωση των αποβλήτων. Ένα χρόνο αργότερα, η Ινδία επίσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την σωστή διαχείριση του νερού.
Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα 'Δράση για τη Βιωσιμότητα' διαδόθηκε στη Λατινική Αμερική το 2022 με την ονομασία "Hora de Agir," με τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό και Περού να επικεντρώνονται επίσης σε Bιώσιμα Έργα. Συνολικά, περίπου 500 ιδέες υποβλήθηκαν από τους υπαλλήλους του ομίλου της Saint-Gobain , που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1,6 τόνους μέσω των έργων που επιλέχθηκαν και υλοποιήθηκαν.

Ευθυγραμμισμένες με την κουλτούρα μας «TEC», οι Χώρες και οι Περιφέρειες του Ομίλου προχωρούν με το δικό τους ρυθμό, σύμφωνα με τις εκάστοτε συγκεκριμένες τοπικές ανάγκες. 

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής κοινής προσπάθειας, αλλά και του συντονισμού που παρέχεται από τους εξιδεικευμένους διορισμένους εκπροσώπους του προγράμματος στην εκάστοτε χώρα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επιτυχή υλοποίησή του προγράμματος 'Δράση για τη Βιωσιμότητα'. Πρώτα απ’ όλα, αυτοί οι αφοσιωμένοι υπάλληλοι ήταν υπεύθυνοι για την παροχή κινήτρων, την υποστήριξη και την καθοδήγηση των συναδέλφων που ήθελαν να προτείνουν καινοτόμες λύσεις.
Το πρόγραμμα 'Δράση για τη Βιωσιμότητα' συνεχίζεται και το 2023, με μια νέα πρόσκληση  προς τους υπαλλήλους, για νέες προτάσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η πορεία του Ομίλου της Saint-Gobain  προς την κοινωνική και περιβαλλοντική αριστεία.