350 χρόνια Saint-Gobain

SAINT-GOBAIN: 350 ΧΡΟΝΙΑ, 350 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

To 2015 η Saint-Gobain γιορτάζει την 350η της επέτειο. Μια εξαιρετική επέτειο που η εταιρία θα τιμήσει με την προβολή της ιστορίας της, αλλά με το βλέμμα στραμμένο σταθερά στο μέλλον, σε όλη τη διάρκεια του  2015, χρονιά που θα είναι γεμάτη από εορταστικές εκδηλώσεις. Οι εορτασμοί άρχισαν στις 9 Ιανουαρίου στη Σαγκάη (Κίνα) και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο στο Παρίσι (Γαλλία).

SAINT-GOBAIN, ΕΝΑΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Από την ίδρυσή της το 1665 από τον βασιλιά Λουδοβίκο XIV και τον Jean-Baptiste Colbert, η παλαιότερη εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Παρισιού με δείκτη CAC 40, επιδεικνύει καταπληκτική προσαρμοστικότητα στις μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές και ανταποκρίνεται πλήρως στις  προκλήσεις που χρειάζεται καθημερινά να αντιμετωπίζει. Με στήριγμα την τεράστια εμπειρία της και την εταιρική  κουλτούρα, η Saint-Gobain προσβλέπει  με αποφασιστικότητα στο  αύριο και γνωρίζει  ότι υπάρχουν πολλοί «λόγοι να πιστεύει» σε αυτό, λόγοι που βασίζονται στους έξι κεντρικούς πυλώνες της στρατηγικής της και τις αξίες του Ομίλου.

Ο κόσμος δεν έχει όρια! Από τότε που άνοιξε το πρώτο της παράρτημα εκτός Γαλλίας, στη  Γερμανία το  1850, η Saint-Gobain έχει εξελιχθεί σε έναν Διεθνή Όμιλο με παρουσία σε 64 χώρες.

Η Αειφόρος δόμηση είναι εντός των δυνατοτήτων μας! Η Saint-Gobain με στρατηγικό της στόχο την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την άνετη διαβίωση  των ανθρώπων στους χώρους διαμονής και εργασίας τους, σχεδιάζει, αναπτύσσει και διακινεί προϊόντα στην βάση της αειφόρου ανάπτυξης.

Η καινοτομία μεταμορφώνει τον κόσμο! Η  Saint-Gobain είναι μία από τις 100 πιο καινοτόμες εταιρίες στον κόσμο. Η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας της. Τα προϊόντα της αναβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης και την καθημερινότητα μας.

Η δύναμη της Saint-Gobain είναι οι άνθρωποι της. Ενωμένοι, έχοντας θεμελιώσει κοινές αξίες,  αναλαμβάνουν πολλαπλές προκλήσεις  καθημερινά,  εξυπηρετώντας  τα εκατομμύρια πελατών του Ομίλου.

Το αγαθό της κατοικίας είναι για τον καθέναν επιτεύξιμο! Η Saint-Gobain, επινοώντας και αναπτύσσοντας υλικά προσαρμοσμένα στις τοπικές αγορές και ανάγκες, καθώς επίσης και μέσω της λειτουργίας του Ιδρύματος“Saint-Gobain Initiatives” (Πρωτοβουλίες Saint-Gobain) έχει δεσμευτεί να παρέχει για τον κάθε άνθρωπο δυνατότητα κατοίκησης.

Η Saint-Gobain βασίζεται στο παρελθόν και σχεδιάζει για το μέλλον. Για 350 χρόνια, ο Όμιλος επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του ώστε να προσαρμόζεται απόλυτα και να στηρίζει τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο.

«Αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλους τη δύναμη που έχει αποκτηθεί μέσα από 350 χρόνια ιστορίας και 350 χρόνια  συνεχούς καινοτομίας. Η εμπειρία μας μέσα στον χρόνο,  μας βοηθά να κατανοούμε τις ανάγκες και να εστιάζουμε σε μακρόπνοη βάση.  Επίσης μας δίνει την άνεση  και την ευελιξία να προσαρμοζόμαστε στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Η ιστορία μας είναι απόδειξη, ότι είμαστε μια εταιρία που συνεχώς ξεπερνά τα όρια και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά της τεχνολογικές προκλήσεις. Καθώς κοιτάμε πίσω στο παρελθόν μας και εξετάζουμε τον κόσμο του «σήμερα» και τι πραγματικά εμείς πράττουμε, αποκτούμε όλο και πιο σταθερή την πεποίθηση ότι έχουμε πολλούς λόγους για να πιστεύουμε στο μέλλον. Έτσι λοιπόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και την καινοτομία γιορτάζουμε την επέτειο αυτή. Και είναι η αισιοδοξία μας που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας το 2015 », λέει ο Pierre-André de Chalendar, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Saint-Gobain.

Εναρκτήριο για έναν χρόνο εορτασμών

Στις 9 Ιανουαρίου 2015, ο Pierre-André de Chalendar, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Saint-Gobain ξεκίνησε στη Σαγκάη τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα  350 χρόνια του Ομίλου, που θα  συνεχιστούν με  πολλούς  και  ενδιαφέροντες τρόπους εορτασμού:

  • Περίπτερα με φουτουριστικά ταξίδια ανοικτά  για το κοινό θα καταδείξουν την ικανότητα του Ομίλου να καινοτομεί και την εξαιρετική εμπειρία του στα υλικά δόμησης. Τα περίπτερα αυτά θα περιοδεύσουν στον κόσμο και θα παρέχουν  μια αισθητική  και καλλιτεχνική εμπειρία για τους επισκέπτες:
  • Στη Σαγκάη (Κίνα) τον Ιανουάριο
  • Στο Σάο Πάολο (Βραζιλία), τον Απρίλιο
  • Στην Φιλαδέλφεια (Ηνωμένες Πολιτείες) τον Ιούνιο
  • Στο Παρίσι (Γαλλία) τον Οκτώβριο.
  • Έκθεση εικονικής πραγματικότητας σε πέντε γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά) δημοσιεύθηκε σε απευθείας σύνδεση τον Φεβρουάριο. Με περισσότερα από 700 αρχειακά έγγραφα, η  Saint-Gobain δίνει  σε όλους την ευκαιρία να εξερευνήσουν, ή να ανακαλύψουν την ιστορία της, μέσω αθέατων στο παρελθόν εγγράφων και  προσωπικών μαρτυριών. Η έκθεση επιτρέπει στους επισκέπτες να επισκεφθούν το περίπτερο των οικολογικών καινοτομιών, να ανακαλύψουν σε βάθος έξι θεματικές ενότητες (Μετασχηματισμός του Υλικού- Από τη διαφήμιση στο marketing- Saint-Gobain σε όλο τον κόσμο- Σημαντικά επιτεύγματα- Ο κόσμος της εργασίας- Εταιρική Διακυβέρνηση και Πολιτισμός) και να έχουν μια καταπληκτική εμπειρία, οφειλόμενη σε μια θεαματική 3D ανακατασκευή της  Μanufacture des Glaces,- επεξεργασίας καθρεπτών, όπως ακριβώς γινόταν την παραμονή της Γαλλικής Επανάστασης. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην έκθεση,  προσθέτοντας δικά τους έγγραφα και προσωπικές εμπειρίες.
  • Ένα επετειακό βιβλίο, που συνδέεται με την εικονική έκθεση με κώδικες QR και είναι μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά Βραζιλίας), θα δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Albin Michel την άνοιξη. Το βιβλίο αυτό εξετάζει το παρελθόν και το παρόν του Ομίλου και θα δώσει την ευκαιρία να μάθει ο κόσμος  περισσότερα σχετικά με την Saint-Gobain,  μέσα από ένα  διαφορετικό τρόπο.
  • Το παιχνίδι “World 350” (Κόσμος 350) θα διατεθεί την άνοιξη ως δωρεάν download για smartphones και tablets. To “World 350” θα επιτρέψει στους παίκτες να δοκιμάσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να προκαλέσουν τους φίλους και την οικογένειά τους να μπουν σε ένα κόσμο εκκεντρικό, όπου θα βρουν ανεπαίσθητες νύξεις για τη Saint-Gobain. Η αποστολή τους είναι να χτίσουν τα σπίτια στον πλανήτη «Κόσμος 350».
  • Τέλος, μια επετειακή ημέρα που  θα γιορταστεί  από όλους τους εργαζόμενους του ομίλου σε όλο τον κόσμο, στις 15 Οκτωβρίου. Την επετειακή αυτή ημέρα θα γίνουν αντιληπτοί οι δεσμοί μεταξύ  όλων των εργαζομένων της  Saint-Gobain.

350 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η ιστορία της Saint-Gobain χαρακτηρίζεται από μια συνεχή τάση προς τη διαφοροποίηση και τον επαναπροσανατολισμό. Παρά το γεγονός αυτό, ο Όμιλος έχει διατηρήσει την αρχική του δραστηριότητα - την κατασκευή επίπεδου γυαλιού - ακόμη και αν αυτό αντιπροσωπεύει σήμερα μόλις το 11% των εσόδων της εταιρίας.  Άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν την παράδοση στην καινοτομία και την πολύ πρώιμη ανάπτυξη της στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

17ος αιώνας

Ο Λουδοβίκος XIV, υπό την ώθηση του Υπουργού του Colbert, δημιουργεί  την βιοτεχνία καθρεπτών  (La Manufacture Royale des glaces) για να ανταγωνιστεί την υπεροχή  της Βενετίας στην κατασκευή  καθρεπτών.

18ος αιώνας

Οι καθρέπτες γίνονται μόδα και προσφέρονται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Επωφελούμενη από βασιλικές αλλά και ιδιωτικές παραγγελίες , η Μanufacture Royale des glaces, η οποία  απασχολεί  περισσότερους  από 1.000 εργαζόμενους, εκσυγχρονίζεται και απολαμβάνει  αυξανόμενη ευημερία καθ’ όλο  τον αιώνα.

19ος αιώνας

Αντιμέτωπη  με έντονο διεθνή ανταγωνισμό, η Saint-Gobain διαφοροποιείται στον τομέα των χημικών. Μέχρι το τέλος του αιώνα, η δραστηριότητα διαχωρίζεται στον τομέα των χημικών και τον τομέα της υαλουργίας. Η Manufacture στη συνέχεια, επωφελείται από την ταχεία άνοδο μιας καινούργιας μορφής αρχιτεκτονικής βασισμένη στα υλικά του σιδήρου του χάλυβα, κυρίως για μεγάλα δημόσια κτίρια: πχ αγορές, σταθμοί, καμάρες, κλπ.

20ος αιώνας

Μέχρι τώρα, η Saint-Gobain έχει προσανατολιστεί σε όλους τους τύπους των προϊόντων γυαλιού (μπουκάλια, οπτικό γυαλί, υαλοβάμβακα, κλπ.). Η επανάσταση στα αυτοκίνητα και η μοντέρνα αρχιτεκτονική με τις τεράστιες γυάλινες  επιφάνειες οδηγεί την εταιρία στη δημιουργία νέων σημείων πώλησης. Το 1970, η  Saint-Gobain συγχωνεύεται με την εταιρία Pont-à-Mousson, παραγωγής σωλήνων από ελατό χυτοσίδηρο.  Αυτό οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και διοίκησης, ενώ η κρατικοποίηση που γίνεται στην εταιρία το έτος 1982 και η οποία ακολουθείται από την ιδιωτικοποίηση της το έτος 1986, πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες στην έρευνα, την είσοδο της σε νέες αγορές καθώς και τον προσανατολισμό της σε εκποιήσεις και εξαγορές. Μεταξύ των σημαντικότερων εξαγορών συμπεριλαμβάνεται  η εταιρία Norton το 1990, μέσω της οποίας η Saint-Gobain αποκτά πρόσβαση στον τομέα των υλικών υψηλής τεχνολογίας (λειαντικά, κεραμικά και πλαστικά). Επίσης η εξαγορά της Poliet (Point.P, Lapeyre και Weber) το 1996 επιτρέπει  στην εταιρία να κάνει την είσοδο της στον τομέα της διακίνησης οικοδομικών υλικών μέσω πολυκαταστημάτων (45% των καθαρών πωλήσεων το 2013).

21ος αιώνας

Η Saint-Gobain έχει επικεντρώσει τη στρατηγική της στην Αειφόρο Δόμηση, συνεχίζοντας παράλληλα να εξυπηρετεί πολλές βιομηχανικές αγορές. Αξιοποιώντας την μεγάλη διασπορά παραγωγικών μονάδων ανά τον κόσμο, ο Όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται  στις αναδυόμενες χώρες, ενώ συνεχίζει παράλληλα την επενδυτική του δραστηριότητα με σημαντικές εξαγορές για να επεκτείνει το δίκτυο διανομής οικοδομικών υλικών στην Ευρώπη και να ολοκληρώσει την γκάμα των προϊόντων του (εξαγορά της Βritish Plaster Boards το 2005 - γύψος και γυψοσανίδα - και Maxit το 2007 - βιομηχανικά κονιάματα).

SAINT-GOBAIN

Το 2015, η Saint-Gobain γιορτάζει την 350η επέτειο, «350 λόγοι για να πιστεύουμε στο μέλλον».

Με την υποστήριξη που της παρέχει η εμπειρία και η δυνατότητα της να καινοτομεί συνεχώς,  η Saint-Gobain, παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά της αειφόρου δόμησης, σχεδιάζει, κατασκευάζει και διανέμει υψηλής απόδοσης οικοδομικά υλικά, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις της ανάπτυξης, της ενεργειακής απόδοσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με πωλήσεις των 42 δισεκατομμυρίων  ευρώ το  2013, η  Saint-Gobain λειτουργεί σε 64 χώρες και έχει σχεδόν 190.000 εργαζόμενους. 

Πλοηγηθείτε στο web site του ομίλου Saint-Gobain και δείτε όλες τις εορταστικές δραστηριότητες (φουτουριστικά περίπτερα, έκθεση εικονικής πραγματικότητας, κλπ) και παίξτε κτίζοντας τα κτίρια του μέλλοντος με το World350.