Ακουστική σε Αίθουσες Διδασκαλίας

Η τυπική ελληνική αίθουσα διδασκαλίας έχει κακή ακουστική, ο θόρυβος ιδιαίτερα χαμηλών συχνοτήτων διαστρεβλώνει την ομιλία, τα ηχητικά κύματα δημιουργούν αντανακλάσεις μεταξύ της οροφής και των τοίχων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ηχητικό επίπεδο καθώς μαθητές και δάσκαλοι ανεβάζουν την ένταση της φωνής τους προκειμένου να ακουστούν.

Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ένα κακό ακουστικό περιβάλλον που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους μαθητές να συγκεντρώνονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις μέσα στη τάξη και ιδιαιτέρως παιδιά που έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής.

Μια οροφή με ηχοαπορροφητικά υλικά της Saint-Gobain, μειώνει το συνολικό επίπεδο θορύβου στην τάξη και βελτιώνει τη σαφήνεια της ομιλίας. Τα απορροφητικά πάνελ στους περιμετρικούς τοίχους μειώνουν τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις και ως αποτέλεσμα ο θόρυβος από τις δραστηριότητες των μαθητών μειώνεται κάτω από τα επίπεδα φωνής των εκπαιδευτικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 10 dB εντός της αίθουσας διδασκαλίας.  Έτσι, λοιπόν η αίθουσα μετατρέπεται σε ένα ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον κάνοντας την παραμονή των μαθητών ευχάριστη στο χώρο αυτό και την καθημερινότητα τους εντός της τάξης ευκολότερη βοηθώντας τους να ακούν αυτά που λέει ο δάσκαλος και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους.  

Στο παρακάτω link θα βρείτε ένα εξαιρετικό video όπου γίνεται σαφές το πόσο σημαντική είναι η καλή ακουστική στους χώρους εκπαίδευσης.

experience of sound comfort in the classrooms

Μελέτες έδειξαν ότι οι Καθηγητές παρουσίασαν 10 καρδιακούς παλμούς/λεπτό λιγότερους μετά από ακουστική βελτίωση της αίθουσας διδασκαλίας.