Η σημασία της Προκατασκευής στον Κατασκευαστικό Τομέα

Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση σπιτιών, νοσοκομείων και ξενοδοχείων, "ο χρόνος είναι χρήμα". Είναι η προκατασκευασμένη κατασκευή το κλειδί για την ικανοποίηση της μελλοντικής ζήτησης των καταναλωτών;

Χρειάζεστε χειρουργείο; Μπορείτε να αγοράσετε ένα από το ιντερνετ.  Είτε πρόκειται για κατοικίες,  νοσοκομεία, ή ξενοδοχεία, οικοδόμοι και μελετητές  στρέφονται σε αρθρωτές κατασκευές  για την δόμηση ακινήτων γρήγορα, αποτελεσματικά και πιο προσιτά.

Η προκατασκευασμένη κατασκευή, στην οποία τα τμήματα κατασκευάζονται offsite στα εργοστάσια και συγκεντρώνονται έπειτα επιτόπου, έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από το 43 μ.Χ.! Θα είναι η λύση για την επόμενη μεγάλη στεγαστική κρίση και επιδημία υγείας.

Το ξέρατε;

H Sears, Roebuck & Co. κάποτε προσέφερε κατόπιν παραγγελίας  447 διαφορετικά στυλ από κιτ σπιτιών  που συσκευάζονταν  και αποστέλλονταν σε πελάτες που είχαν τα χρήματα και τη γη για την κατασκευή τους.

Μπαίνετε στο Alibaba η στο Αmazon  σήμερα και μπορείτε να αγοράσετε ακουστικά, κυάλια και. ... διαμέρισμα; Ναι, σε διαδικτυακές  αγορές όπως η Amazon προσφέρουν τα προκατασκευασμένα σπίτια που χτίζονται μέσω της προκατασκευασμένης κατασκευής, μια διαδικασία στην οποία οι τοίχοι, οι στέγες, τα πατώματα, και οι ενότητες κατασκευάζονται offsite σε ένα ελεγχόμενο και βαριά ρυθμισμένο περιβάλλον. Αυτά τα προκάτ στοιχεία  στέλνονται έπειτα στον ιδιοκτήτη και συγκεντρώνονται από τους οικοδόμους στην περιοχή κατασκευής.  Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι σημαντικά ταχύτερη από τις παραδοσιακές μεθόδους.  «Ο χρόνος είναι χρήμα, και ο χρόνος είναι ένα μεγάλο όφελος για την κατασκευή prefab»,λέει ο Dennis Michaud, Διευθυντής της R & D, CertainTeed.  "Είτε πρόκειται για μικρή  κατασκευή, μεγάλες πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, ή νοσοκομεία, η προκάτ κατασκευή είναι κατά μέσο όρο οπουδήποτε μεταξύ 25% και 50% πιο γρήγορη από την  συμβατική κατασκευή.

Η δημοτικότητα των προκατασκευασμένων κατοικιών αυξάνεται - τα έσοδα της παγκόσμιας βιομηχανίας έφτασαν σχεδόν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Frost & Sullivan. Χώρες όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ υιοθετούν αρθρωτά σπίτια για να καλύψουν τις ελλείψεις εργασίας και στέγασης. Το Συμβούλιο Οικιστικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης, για παράδειγμα, κατασκευάζει 30.000 αρθρωτές μονάδες το χρόνο για να καλύψει τη ζήτηση κατοικιών με γρήγορη κατασκευή, σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey & Company για το 2019 "Modular construction: From projects to products".

ΑΝAΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟΙ  ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ, ΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι αρθρωτές  μονάδες κατασκευάζονται  στα εργοστάσια με τη χρήση άριστης ποιότητας υλικών. Η ίδια η διαδικασία είναι ασφαλέστερη, σε υψηλό βαθμό ρυθμισμένη, και απρόσβλητη από τις καιρικές καθυστερήσεις δεδομένης της εξάρτησής της στην εσωτερική κατασκευή.

Σε αντίθεση με την συμβατική  κατασκευή στην οποία λαμβάνουν μέρος αρκετοί  υπεργολάβοι στην προκάτ κατασκευή μία μόνο εταιρεία είναι υπεύθυνη για έως και 90% ή και περισσότερο για την κατασκευή ενός κτιρίου.

"Σε ένα εργοστάσιο, είναι η ίδια εταιρεία, είναι ο ίδιος QC manager  (Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου) διευθυντής και ο ίδιος διευθυντής εργοστασίου που ελέγχουν  την όλη διαδικασία» ,λέει ο Michaud. "Συνεπώς, υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη, δημιουργώντας το γενικό πλαίσιο για καλύτερη ποιότητα", προσθέτει.

Η αρθρωτή κατασκευή (προκάτ) μπορεί επίσης να μειώσει τα κόστη κατά 20%, με πιθανή ετήσια εξοικονόμηση κόστους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την McKinsey & Company.

Οι προκατασκευασμένες κατοικίες σπίτια μπορούν να έρθουν εξοπλισμένες με τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως τους ηλιακούς συλλέκτες Οι πελάτες μπορούν επίσης να προσαρμόσουν διάφορα στοιχεία των κατοικιών τους, από την επιλογή του υλικού κατασκευής της σκεπής έως τον  σχεδιασμό μιας κάτοψης.

ΟΙ ΑΡΘΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

Παρά την πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος, η αρθρωτή κατασκευή δεν είναι ακριβώς στην αιχμή. Το 43 μ.Χ., ο ρωμαϊκός στρατός έφερε μαζί του προκατασκευασμένα φρούρια στη Βρετανία που τους επέτρεψαν να χτίσουν αυτές τις οχυρώσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.  Στη δεκαετία του 1830, ο ξυλουργός H. Manning του Λονδίνου πωλούσε  φορητές αποικιακές εξοχικές κατοικίες σε μετανάστες στην Αυστραλία που χτίστηκαν σε κομμάτια τόσο  μεγάλα ώστε να  χωρέσουν μέσα στο κύτος ενός πλοίου.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Η αρθρωτή κατασκευή διακλαδίζεται τώρα στους χώρους φιλοξενίας και υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2018, ένα ρεκόρ 26,3 εκατομμυρίων τουριστών επισκέφθηκε την πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Με αυτόν τον αριθμό ρεκόρ των επισκεπτών ήρθε μια μεγαλύτερη και πιο άμεση ζήτηση για δωμάτια ξενοδοχείων. Το Hilton Hotel ανταποκρίθηκε με τη δημιουργία του  Home2Suites από το Hilton San Francisco Airport North, το πρώτο ξενοδοχείο της πόλης που χτίστηκε με αρθρωτή κατασκευή. To Home2Suites λειτούργησε από την έναρξη της κατασκευής σε 16 μήνες.

Τα νοσοκομεία, επίσης, στρέφονται σε αρθρωτή κατασκευή. "Τα δωμάτια νοσοκομείων και τα χειρουργεία  έχουν εξαιρετικά αυστηρές τεχνικές απαιτήσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ αργή κατασκευή ", λέει ο Michaud.  Σήμερα, τα αρθρωτά χειρουργεία μπορούν να αγοραστούν από το  Alibaba. Η Κίνα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη επιδημία coronavirus με την οικοδόμηση ενός νοσοκομείου 1.000 κρεβατιών σε έξι ημέρες χρησιμοποιώντας τα προκατασκευασμένα στοιχεία.

 Όσο για το μέλλον της προκατασκευασμένης κατασκευής, ο Michaud πιστεύει ότι οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες στον τομέα της συλλογής και χρήσης δεδομένων, καθώς και η αυξημένη ζήτηση για βιωσιμότητα και επιλογή στις κατασκευές, θα συνεχίσουν να οδηγούν  προς την άκρως αυτοματοποιημένη, εκτός εργοταξίου κατασκευή. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι εάν θέλετε να πάρετε κάτι χτισμένο  που να είναι πραγματικά μοναδικό, ένα περίπλοκο προκατασκευασμένο εργοστάσιο μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος να χτιστεί» λέει. "Είναι πιθανό να είναι το μόνο μέρος που έχει τις τεχνολογίες και τον συνεπή ποιοτικό έλεγχο για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος."

Photo credits: © Shutterstock / UmapornYS, © Shutterstock / Rob Kints, © Scotframe Timber